E-mail

mail@koraxsolar.com

Telefon

+36-24-485-402

Szolgáltatásaink

Napelemrendszer - teljeskörűen

KORAX SOLAR SZOLGÁLTATÁSOK

Napelem-rendszer tervezése

A lehetőségek felmérését és projektek előkészítését díjmentesen vállaljuk.

 1. Előkészítés
  Jellemzően a fogyasztási adatok elemzésével kezdjük. A havi villanyszámlák, vagy éves elszámoló számlák alapján megállapítjuk, hogy az éves energia költségek csökkentéséhez vagy teljes kiváltásához mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van szükség.
 2. Helyszíni felmérés
  Itt megvizsgáljuk a hasznos tetők felületét, szerkezetét, tájolását, dőlésszögét, az árnyékolási tényezőket, a rendelkezésre álló hálózatot, a kábelezés optimális nyomvonalát, az inverter lehetséges elhelyezését és a hálózatba való bekötés körülményeit.
 3. Napelemes rendszer méretezése, tervezése
  Az igények és körülmények figyelembevételével történik meg, s leginkább szimulációs szoftverrel végezzük, majd tervező mérnökeink évtizedes tapasztalata alapján véglegesítjük.
 4. Egyedi árajánlat
  A meglévő adatok alapján elkészítjük egyénre vagy vállalkozásra szabott árajánlatunkat.
  Pályázati lehetőség esetén javaslatot teszünk a projekt finanszírozására is. Pályázati alvállalkozónk teljes körűen elvégzi a pályázattal kapcsolatosan feladatokat.

Hálózati csatlakozás

A hálózati csatlakozás teljes körű ügyintézését vállaljuk az áramszolgáltatók felé.
A szolgáltatók által megszabott néhány alap dokumentumra és az általános szerződéshez is szükséges adatra van szükség.
Ezek alapján szakembereink a megfelelő időben benyújtják az igénybejelentést, a komplett csatlakozási dokumentációt, a készre jelentést, kivitelezői nyilatkozatot, végül pedig segítenek a hálózati szerződések megkötésében.

A csatlakozási eljárást mindegyik hazai áramszolgáltató esetében kitaposott mederben tudhatjuk. Bár az áramszolgáltatókkal közös érdekünk a lehető leggyorsabb átfutási idő, ezt a jelenlegi magyarországi helyzetben nem tudjuk garantálni.

FONTOS INFORMÁCIÓ!
2022. november 1-től felfüggesztett napelemek hálózatba betáplálási lehetőségét 2024. január 1-én feloldották.
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján tájékozódhat, hogy az Ön lakcímén lehetőség van-e csatlakozásra: https://napeleminfo.mekh.hu/

áramszolgáltatók térkép
Magyarországi áramhálózati szolgáltatók

Finanszírozás
Pályázati lehetőség

⇒ Pályázati források igénybevételével a napelemes rendszerek telepítése különösen gyorsan megtérülő beruházás.
A befektetetés a rendszer 25 éves garanciális ideje alatt sokszorosan megtérül, ráadásul az áramtermelés ezen időszakot túllépve sem áll meg, így további hozamokkal lehet számolni.

Magyarországon már eddig is sok napelemes és megújuló energia pályázat volt, és a továbbiakban még várható mind magánszemélyek, családok, mind vállalkozások, önkormányzatok és non-profit szervezetek számára.
Pályázati alvállalkozó partnerünk által teljes körű ügyintézést vállalunk a Közreműködő Szervezet felé.

⇒ Jelenlegi energiaárak mellett akár más pénzügyi konstrukciók igénybevétele is javasolt. Kérdezzen minket a lehetőségekről, alvállalkozó partnerünk teljes körű ügyintézést vállal.

Kivitelezés

Kivitelező csapataink magas és teljes műszaki felkészültséggel rendelkeznek.
A szállítást, telepítést és üzembe helyezést teljeskörűen elvégzik.

Munkatársaink sok éves tapasztalata megoldást garantál a legszokatlanabb körülményekre, valamint a telepítés során esetlegesen felmerülő váratlan helyzetekre is.

Fontosnak tartjuk, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon ügyfeleink számára.

GYIK
Gyakran ismételt kérdések

Napelem telepítése során számos kérdés merül fel. Összegyűjtöttük a tipikus kérdéseket, és igyekszünk megválaszolni azokat.

A napelemes rendszerhez napelem modulokra, és az ehhez való, speciálisan kialakított kábelekre van szükség. Kell továbbá egy áramátalakító, más néven inverter, illetve speciális állványzat és rögzítő eszközök is. Magyarországon a napelemes rendszer jelenleg építési engedély nélkül telepíthető, amennyiben 50 kVA-nél nem nagyobb teljesítményű.
Hálózati visszatáplálós napelemrendszer – ez a lakossági telepítések 99.9%-a – esetén közműhálózathoz csatlakozás is szükséges, s ehhez szükséges az áramszolgáltatóhoz leadott csatlakozási nyilatkozat is. Ehhez ki kell építeni egy csatlakozási pontot. Ennek teljesítménye fogja meghatározni, mennyi termelői kapacitást építhetünk be a rendszerbe.
Ha a feltételeknek eleget tettünk, az áramszolgáltatóknak kötelessége fogadni a kérelmünket. – (A kérelem beadás lehetőségét 2022. október 31-én felfüggesztették.)
Ezután a hagyományos villanyóránkat kétirányú (szaldós) mérőberendezésre cserélik – ez a manapság újonnan telepített digitális mérőberendezések esetén már automatikus lehet és nincs szükség cserére, csak beállításra. Az áramszolgáltató 3x16A csatlakozási teljesítményig köteles ezt megoldani.

A napelem elhelyezése szempontjából a déli fekvés a legideálisabb, így éri a legtöbb fény a rendszert. A napelemet 25-40 fokos dőlésszögű tetőre lehet a leggazdaságosabban felszerelni. Az ennél kisebb dőlésszögű tetőn a napelem már könnyebben szennyeződik, ez pedig ronthatja a napelemes rendszer hatékonyságát.
Amennyiben meglévő tetőre szeretné a napelemes rendszert telepíteni, fontos megnézni a tető terhelhetőségét, és kiszámolni, hogy mennyi hasznos (megfelelő tájolású és dőlésszögű) felület áll rendelkezésre. Természetesen a napelemet nemcsak a tetőre, hanem akár kihasználatlan földterületekre is telepíthető, ebben az esetben azonban speciális állványzatra és beállításra lehet szükség.

Azok a felhasználók, akiknek autonóm napelemes rendszerük van, teljesen függetlenek az elektromos hálózattól, tehát ha a közművek hibája miatt nincs áramszolgáltatás, ők ettől még zavartalanul élvezhetik az általuk megtermelt energiát.
A hálózati betáplálással működő napelemes rendszer esetében viszont a helyzet egy kicsit más. Ilyenkor az inverterbe épített túlfeszültség-gátló általában lekapcsol, és az áramellátás biztonsági okokból megszűnik.

A napelemet és napkollektort sokan összetévesztik, pedig a két fogalom között fontos különbség van. A napelemes rendszer villamos energiát állít elő, míg a napkollektor hőenergiával dolgozik, vizet melegít.
A napkollektor kiválóan alkalmas a háztartás melegvíz-igényének kielégítésére vagy a fűtésrendszer támogatására. Magyarországon azonban ez a befektetés nem feltétlenül térül meg. A melegvíz-igényünk és a fűtési szükségletünk többnyire pont azokban az évszakokban a legnagyobb, amikor a napsütéses órák száma alacsonyabb, így a napkollektor nem képes elegendő, megfelelő hőmérsékletű vizet előállítani.
A napelem ezzel szemben az év bármely szakában termel annyit, hogy fogyasztásunknak legalább a nagy részét kielégítse. Egy megfelelően tervezett napelemes rendszer felhős időben is képes annyi áramot előállítani, hogy csak kevés hálózati energiát kelljen fogyasztanunk.

A napelemes rendszer segítségével a fűtés is megoldható, hiszen a napelemről éppen úgy üzemeltethetünk elektromos fűtési berendezéseket, mint ahogyan a hálózatról tennénk. Ha a fűtésen is szeretnénk megtakarítást elérni, érdemes akkora teljesítményű napelemes rendszert tervezni, hogy a fűtésszezonban is ki tudjon szolgálni bennünket.

Napelemes rendszerek minimális karbantartást igényelnek. A napelemek biztonsági üveggel ellátottak, így a jégeső, a madarak vagy akár a szél által sodort kisebb tárgyak sem tesznek kárt bennünk.
A napelemes rendszereket célszerű legalább évente egyszer általánosan ellenőrizni. Ekkor szükséges meggyőződni arról, hogy a tartószerkezetek elég stabilak-e, van-e komolyabb szennyeződés a napelem modulokon.
A napelemeket bizonyos időközönként érdemes tisztítani is. Ma már léteznek erre külön kiépíthető, speciális napelem tisztítására szolgáló rendszerek is, de számos cég is foglalkozik kifejezetten napelem-tisztítással.
Minden esetben hívjunk szakértőt, és ne saját magunk végezzük!

A polikristályos modulok egyik előnye, hogy kisebb felületen is működtethetők. A vékonyfilmes rendszer esetében 1 kWp teljesítmény leadásához 11 m2-nyi felület szükséges, míg a polikristályos napelemes rendszer esetén már csak 6,5 m2 kell, amennyiben 17,21%-os modulhatékonysággal számolunk.
A monokristályos modulok még kisebb helyigényűek, hiszen 1 kWp rendszerhez már 6,25 m2 felület elegendő. Ezek a napelemek szinte bármilyen tetőre felszerelhetőek és főként a direkt fény hasznosítására alkalmasak. A minőségi modulok hatásfoka már eléri a 19,05%-ot.
Bár a két típus szinte fej-fej mellett halad az éves termelési adatok tekintetében, minimális árkülönbözet még néha tapasztalható. 

Hálózatba tápláló napelemes rendszerek
A napenergiát hasznosító áramellátó rendszer sajátossága, hogy a villamos energia tárolásához nem akkumulátorokat használ, hanem a villamos hálózat veszi át a tároló funkciót. Ennek kapcsán külön válik a napelemes energiatermelés és a fogyasztás. Általában a háztetőre helyezett napelemek egy speciális átalakító eszköz, hálózatra tápláló inverter segítségével az előállított áramot betáplálják a hálózatba. Az ilyen rendszer kialakítása után az áramszolgáltató lecserélheti a fogyasztásmérőt (villanyórát) egy olyan típusúra, amely már nem csak a fogyasztást méri, hanem a napelemekkel megtermelt villamos energiát is. Mostanában az a jellemző, hogy digitális fogyasztásmérőt szerelnek fel, amely alkalmas a napelemmel megtermelt villamos energia külön mérésére.

A hálózatba tápláló napelemes rendszer számos előnyt rejt magában. Egyik nagy előnye, hogy nem szükséges drága akkumulátorokat használni. Másik hatalmas előnye abból származik, hogy úgy lehet megtervezni a napelemes rendszert, hogy az egy évnyi fogyasztási igényt pontosan lefedje a napelemek termelése. Ugyanis ilyen rendszereknél már nem jelent gondot az a jelenség, hogy a téli félévben kevesebb a napsütés, mivel a kialakítás olyan, hogy a nyári félév bőséges napsütéséből adódó áramtermelés már az éves áramigény legnagyobb részét megtermeli. Azt azonban tudni kell, hogy a hálózatra tápláló napelemes rendszerek kizárólag akkor működnek, ha a hálózat is működik. Hálózati karbantartás esetén például az inverterek automatikusan leállnak.

Sziget üzemű napelemes rendszerek

Az autonóm rendszereket leginkább ott érdemes alkalmazni, ahol a villamos hálózat messze van a fogyasztás helyétől és a hálózat bevezetése túlságosan költséges vagy valamilyen korlát miatt nem lehetséges. 

A megfelelően kialakított autonóm rendszerek előnye, hogy függetlenek a hálózati szolgáltatásoktól, így energiaszámlát sem kell fizetni. Emellett az autonóm rendszerek kizárólag a megújuló energiákra építenek, amelyekre mindig lehet számítani, nincs szolgáltatási üzemszünet. Az ilyen típusú áramellátásnál akkor is van energia, ha máshol a hálózat-kimaradás zavarokat okoz. Ugyanakkor hátránya, hogy a beépített napelem teljesítményt többszörösen túl kell tervezni annak érdekében, hogy a termelés az évszakok váltakozásával is fedezni tudja az energia igényt. Továbbá speciális akkumulátorra van szükség, amely igen költséges, illetve időközönként cserére szorul, így a rendszer megtérülésére nehéz pontos számításokat adni.

Gondolja végig a tervezett jövőbeni fejlesztéseit, akár magánszemélyként, akár vállalkozása szempontjából! A jelen szükséglet és a fejlesztési irány a mérvadó!
Fejlesztés lehet a villanyfűtésre átállás, a ház bővítése vagy akár egy vállalkozás telephelyének bővítése is.
Fontos kérdések ezek, mert legalább 20-25 évre választjuk a rendszert.
Ezen kérdések megválaszolása alapján beszélje át velünk, melyik rendszert válassza.

A napenergiát hasznosító áramellátó rendszer sajátossága, hogy a villamos energia tárolásához nem akkumulátorokat használ, hanem a villamos hálózat veszi át a tároló funkciót. Ennek kapcsán külön válik a napelemes energiatermelés és a fogyasztás. Általában a háztetőre helyezett napelemek egy speciális átalakító eszköz, hálózatra tápláló inverter segítségével az előállított áramot betáplálják a hálózatba.
Az éves leolvasáskor a fogyasztásmérő megmutatja, hogy vételeztünk-e áramot vagy többlettermelést számol el a szolgáltató.
Áram vételezése esetén a felhasznált áram díját, s a rendszerhasználati díjat is, a szolgáltató kiszámlázza. Többlettermelés esetén a szolgáltató köteles kifizetni a többlettermelést, s ez alapján a felhasználónak bevétele keletkezik. A visszatérítést a szolgáltató ügyfélszolgálatán érdemes kezdeményezni. Többlettermelésünket hatóságilag meghatározott egységáron számolják ki.
2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.
Háztartási méretű kiserőmű az olyan villamos energiát termelő berendezés, ami kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozik, és csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA).
Ha a magánszemély a villamos energia értékesítéséből származó bevételt nem egyéni vállalkozói tevékenység keretében aktív felhasználóként, vagy energiaközösség tagjaként szerzi, akkor az legfeljebb évi 12 000 kilowattóráig (kWh) adómentes.
Részletesebb tájékoztató a NAV oldalán elérhető ITT.

Várhatóan 2024. augusztus 13 – 2025. április 7. közötti időszakban beadhatóak –  a EU KAP program keretében
——————————
KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz 1.4.3-24
0 %-os ügyleti kamatozású hitel napelemes rendszerekre! 

solar pop up

Sikeresen előregisztrált? 
Regisztrált kivitelezőként segítünk megvalósítani napelemes rendszerét! 

Kérje ajánlatunkat! Adja meg alapadatait, felvesszük Önnel a kapcsolatot!