E-mail

mail@koraxsolar.com

Telefon

+36-24-485-402

SZALDÓ-ELSZÁMOLÁSRÓL RÖVIDEN

Marad a kedvező elszámolási forma!

Szaldó-elszámolás marad a támogatással megvalósult napelemes rendszerek esetén is, amennyiben 2023. december 31-ig megvalósul a csatlakozás.

Hogyan működik és miért előnyös a szaldóelszámolás?

Háztartási napelem-rendszerek esetén az évi egyszeri szaldóelszámolásban az adott évben megtermelt és a háztartás által elfogyasztott villamos energia különbségét kell csak rendezni az áramszolgáltatóval az alábbi képlet alapján:

éves termelés – éves fogyasztás = éves elszámolási mennyiség

Előnyös és támogatja a kiszámíthatóságot is, hogy a termelést és fogyasztást a szaldó-elszámolási rendszerben azonos egységáron számolja a szolgáltató.
A termelés és fogyasztás követése automatikusan zajlik. A napelemrendszer egyik eleme, a speciális mérőóra napi szinten rögzíti rendszerünk esetleges többlettermelését, azaz a helyben el nem fogyasztott, a hálózatba betáplált energia aktuális mennyiségét.
A köztük kiszámított különbség előjele egyaránt lehet pozitív vagy negatív:

  Amennyiben ez pozitív ⇒ kevesebb energiát vételeztünk a hálózatról, mint amennyit rendszerünk előállított;
A mérőóra által regisztrált, mindenkori összesített többlet áll rendelkezésünkre akkor, amikor saját rendszerünk épp nem termel elegendő villamos energiát berendezéseink számára.

Amennyiben pedig negatív az egyenlegünk ⇒  a megtermeltnél több villamos energiára volt szükségünk;
Ha egyenlegünk negatív, akkor az éves elszámolás során ki kell fizetnünk a vételezett többletenergia áfával növelt díját, valamint az erre számított rendszerhasználati díjat is.

 Ha épp annyit vagy többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk, akkor viszont máris teljesült a nullaforintos villanyszámla iránti igényünk. Sőt, a nyári hónapokban a hálózatba betáplált túltermelésünket ingyenesen tárolhatjuk, és rendszerhasználati díj fizetése nélkül később, például a téli hónapokban fogyaszthatjuk el a rendszerünk által megtermelt többletet. Ha az elszámolási időszak végére marad a többletünkből, a szolgáltatótól igényelhetjük ennek hatósági átvételi áron számított ellenértékét. 

A fentekben részletezett szaldó elszámolást 2024. január 1-jétől a bruttó elszámolás váltja fel!

Az életbe lépő szabályozás szerint 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Az, aki 2023. szeptember 7-én éjfélig bejelentette háztartási méretű napelem telepítési szándékát az elosztótársaság felé, ő még az éves szaldó elszámolási rendszerbe kerül az üzembe helyezéstől számítva 10 évig, akkor, ha 2026. január 1-ig üzembe helyezi rendszerét.

Fontos azonban, hogy a 2025. december 31-ig telepített szaldó-elszámolású rendszerek nem kerülnek át a bruttó elszámolás rendszerébe, még 10 évig élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit!

A fontos elszámolási szabályokról a Portfolio.hu megjelent cikkét ITT OLVASHATJA!  I

Jó hír, hogy a korábbi kormányzati szándékkal összhangban a Portfolio információi szerint a helyreállítási programból finanszírozott lakossági napelemes pályázat több tízezer nyertese is az éves szaldó elszámolásba kerülhet a bruttó elszámolás helyett abban az esetben, ha 2025 végéig üzembe helyezi a rendszerét.

Amennyiben van engedélye, így érdemes a befektetést minél előbb végrehajtani.
Keressen minket a részletekért!

2024. június 25. – 2025. február 3. közötti időszakban beadható energiahatékonysági pályázat élelmiszeripari feldolgozó üzemek részére 

KAP/Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása program

solar pop up

Sikeresen előregisztrált? 
Regisztrált kivitelezőként segítünk megvalósítani napelemes rendszerét! 

Kérje ajánlatunkat! Adja meg alapadatait, felvesszük Önnel a kapcsolatot!