E-mail

mail@koraxsolar.com

Telefon

+36/24 485 402

SZALDÓ-ELSZÁMOLÁSRÓL RÖVIDEN

Marad a kedvező elszámolási forma!

Szaldó-elszámolás marad a támogatással megvalósult napelemes rendszerek esetén is, amennyiben 2023. december 31-ig megvalósul a csatlakozás.

Hogyan működik és miért előnyös a szaldóelszámolás?

Háztartási napelem-rendszerek esetén az évi egyszeri szaldóelszámolásban az adott évben megtermelt és a háztartás által elfogyasztott villamos energia különbségét kell csak rendezni az áramszolgáltatóval az alábbi képlet alapján:

éves termelés – éves fogyasztás = éves elszámolási mennyiség

Magyar Közlöny 2022. november 18-i számában megjelent a pontos MEKH rendelet – IDE KATTINTVA MEGNÉZHETI

Előnyös és támogatja a kiszámíthatóságot is, hogy a termelést és fogyasztást a szaldó-elszámolási rendszerben azonos egységáron számolja a szolgáltató.
A termelés és fogyasztás követése automatikusan zajlik. A napelemrendszer egyik eleme, a speciális mérőóra napi szinten rögzíti rendszerünk esetleges többlettermelését, azaz a helyben el nem fogyasztott, a hálózatba betáplált energia aktuális mennyiségét.
A köztük kiszámított különbség előjele egyaránt lehet pozitív vagy negatív:

  Amennyiben ez pozitív ⇒ kevesebb energiát vételeztünk a hálózatról, mint amennyit rendszerünk előállított;
A mérőóra által regisztrált, mindenkori összesített többlet áll rendelkezésünkre akkor, amikor saját rendszerünk épp nem termel elegendő villamos energiát berendezéseink számára.

Amennyiben pedig negatív az egyenlegünk ⇒  a megtermeltnél több villamos energiára volt szükségünk;
Ha egyenlegünk negatív, akkor az éves elszámolás során ki kell fizetnünk a vételezett többletenergia áfával növelt díját, valamint az erre számított rendszerhasználati díjat is.

 Ha épp annyit vagy többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk, akkor viszont máris teljesült a nullaforintos villanyszámla iránti igényünk. Sőt, a nyári hónapokban a hálózatba betáplált túltermelésünket ingyenesen tárolhatjuk, és rendszerhasználati díj fizetése nélkül később, például a téli hónapokban fogyaszthatjuk el a rendszerünk által megtermelt többletet. Ha az elszámolási időszak végére marad a többletünkből, a szolgáltatótól igényelhetjük ennek hatósági átvételi áron számított ellenértékét. 

A fentekben részletezett szaldó elszámolást 2024. január 1-jétől a bruttó elszámolás váltja fel!

Az életbe lépő szabályozás szerint 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Bár a bevezetésre kerülő bruttó elszámolás részletei még kidolgozás alatt állnak, azt már tudni lehet, hogy jelentősen változni fog az elszámolás mikéntje.
Ami biztosnak tűnik, hogy míg a napelemes háztartás által a hálózatból vételezett energiára változatlanul a minden lakossági fogyasztóra érvényes egyetemes szolgáltatási tarifa marad érvényben, addig a napelemek által termelt, de helyben nem elfogyasztott, vagyis a hálózatba leadott áram ára csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy az átvételi ár alacsonyabb is lehet majd, mint a fogyasztói villamosenergia-ár.

A napvilágot látott várakozások és becslések szerint a fogyasztói árhoz képest a termelői ár körülbelül harmadával, de akár nagyobb mértékben is elmaradhat, ami a napelemes rendszerbe történő beruházás megtérülési idejét is jelentősen megnyújthatja.

Fontos azonban, hogy a 2023. december 31-ig telepített szaldó-elszámolású rendszerek ezt követően sem kerülnek át a bruttó elszámolás rendszerébe, még 10 évig élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit!

Érdemes a befektetést minél előbb végrehajtani, így kihasználhatók a fent ismertetett előnyök, rövidebb lehet a megtérülési idő, tervezhetőbb marad a beruházás.

NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM 2024

Az adott pályázat valószínűsíthetően 2024. januárjában kerül kiírásra.
Elsők között értesülhet a lehetőségről! 

Kérjük, adja meg alapadatait, és a pályázati kiírás megjelenése után, felvesszük Önnel a kapcsolatot, tájékoztatjuk a részletekről!