Napelem, napelemes rendszer | Korax Solar napelem
HU
EN

Napelem

Típus Modul hatásfok Szükséges felület 1 kWp-hez
Vékonyfilmes 9 % 11 m2
Polikristályos 17,21 % 5,82 m2
Monokristályos 19,05 % 5,22 m2

Cégünk fő profilja a kristályos napelemek előállítása, specialitásunk a polikristályos és monokristályos napelemek gyártása. A polikristályos modulok nagy előnye, hogy kisebb felületen is működtethetők. A vékonyfilmes rendszer esetében 1 kWp teljesítmény leadásához 11 m2-nyi felület szükséges, míg a polikristályos napelemes rendszer esetén már csak 6,5 m2 kell, amennyiben 17,21%-os modulhatékonysággal számolunk.

A monokristályos modulok még kisebb helyigényűek, hiszen 1 kWp rendszerhez már 6,25 m2 felület elegendő. Ezek a napelemek szinte bármilyen tetőre felszerelhetőek és főként a direkt fény hasznosítására alkalmasak. A minőségi modulok hatásfoka már eléri a 19,05%-ot.

Monokristályos napelem modul Polikristályos napelem modul
Monokristályos Polikristalyos

Bár a két típus szinte fej-fej mellett halad az éves termelési adatok tekintetében, minimális árkülönbözet még mindig tapasztalható. Ebből adódóan a nagyobb napelemes rendszerek esetében továbbra is a kedvezőbb árfekvésű, polikristályos megoldások a kelendőbbek. Teljesítmény szempontjából nem mindegy, hogy milyen dőlésszög szerint helyezzük el a napelemeket. 1 kWp névleges beépített napelem teljesítmény várható éves termelése a hazánkban optimális, árnyékmentes déli tájolás és 30-35°-os dőlésszög esetén átlagosan 1100 kWh, ami az ország különböző területein ± 10%-ot változhat.

A napelemes rendszerek árusítói, így mi is, az elérhető legnagyobb teljesítményt tüntetjük fel az általunk forgalmazott napelemeken. A tervezéskor azonban figyelembe kell venni, hogy a napelemek nem képesek minden körülmények között egyformán magas teljesítményt nyújtani. A napsütéses órák száma, a hőmérséklet, de a napelemek tájolása is befolyásolhatja a teljesítményt, ezért azt javasoljuk, hogy tervezéskor az éves áramtermelést próbáljuk figyelembe venni – ezzel az adattal jóval biztonságosabban kalkulálhatunk.

Miért a napelem?

Napelem ismertetőA Nap végtelen energiaforrás. Az innen érkező sugárzást úgy tudjuk hasznosítani, hogy nem terheljük meg a környezetünket. A Földre egy óra alatt annyi napsugárzás érkezik, hogy abból egy teljes évig tudnánk fedezni bolygónk energiafelhasználását. A jövőben a fejlődés várhatóan elképzelhetetlen lesz napenergiával működő eszközök nélkül. Magyarország területének nagy részén az évi napsütéses órák száma 2000-2200 óra. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a napelemeket hatékonyan tudjuk működtetni és megfelelő mennyiségű energiát tudjunk előállítani. A napelemes rendszerek alkalmazásával villamos energiát állíthatunk elő a korábban kihasználatlan tetőfelületeken, földterületeken. Működtetésük rendkívül környezetbarát, nagymértékben csökkentjük vele a CO2 és egyéb szennyezőanyagok kibocsátását. A napelemek nem tartalmaznak mechanikus forgóalkatrészeket, így teljesítményük állandó, ezért nincs szükség speciális karbantartásra, ráadásul kimagaslóan hosszú garanciaidővel rendelkeznek (25 év). A hálózatra csatlakozott napelemes rendszerek telepítését az állam és az Európai Unió pályázatokkal támogatja, továbbá kötelezi az áramszolgáltatókat a Zöldenergia átvételi, úgymond visszatáplálási ár alkalmazására. Ezek igénybevételével a 8-10 éves megtérülési időt töredékére csökkenthetjük.

Szilíciumtól a napelemig

Szicílium napelem cellákA napelem tábla egyik legfőbb alkotóeleme a jellemzően szilíciumból készült napelem cella (fotovoltaikus cella). Ez egy olyan elektromos eszköz, amely a fényt elektromos energiává alakítja egy fotovoltaikus hatásnak köszönhetően. A név a photo (fény) és voltaic (elektromosság) összetételre utal. A hatás működési elve, hogy a Napból érkező fénynyalábok fotonjai kémiai kötéseket bontanak és elektromos feszültséget gerjesztenek potenciálkülönbség hatására. Egy napelem tábla elektromos vezetőkkel összekötött napelem cellákból áll, melyek szélsőséges időjárásnak is ellenálló edzett üveg és különböző fóliarétegek közé kerülnek laminálásra. Ez a laminátum jellemzően alumínium keretezést kap, majd a cella sorok kivezetéseit csatlakozó dobozban rögzítik. A napelem táblák szolár kábelekkel és csatlakozókkal modulárisan összeköthetők a kívánt rendszerteljesítmény elérése érdekében.

A napelemekbe forgó, kopó alkatrész nem kerül beépítésre, így szigorúan válogatott, jó minőségű alapanyagok használatával, illetve megfelelő forrasztási és laminálási technológia alkalmazásával rendkívül időtálló eszközöket vagyunk képesek előállítani.

Napelemes rendszerek

Hálózatba tápláló napelemes rendszerek

Hálózatba tápláló napelemes rendszerA napenergiát hasznosító áramellátó rendszer sajátossága, hogy a villamos energia tárolásához nem akkumulátorokat használ, hanem a villamos hálózat veszi át a tároló funkciót. Ennek kapcsán külön válik a napelemes energiatermelés és a fogyasztás. Általában a háztetőre helyezett napelemek egy speciális átalakító eszköz, hálózatra tápláló inverter segítségével az előállított áramot betáplálják a hálózatba. Az ilyen rendszer kialakítása után az áramszolgáltató lecseréli a fogyasztásmérőt (villanyórát) egy olyan típusúra, amely már nem csak a fogyasztást méri, hanem a napelemekkel megtermelt villamos energiát is. Mivel a többlettermelést el kell számolni, ki kell fizetni, a felhasználónak bevétele keletkezik. A bevételre vonatkozóan ÁFA, a jövedelem vonatkozóan pedig nyereség/jövedelemadó fizetési kötelezettség adódik. Ez a fajta napelemes rendszer számos előnyt rejt magában. Egyik nagy előnye, hogy nem szükséges drága akkumulátorokat használni. Másik hatalmas előny abból származik, hogy úgy lehet megtervezni a napelemes rendszert, hogy egy éves fogyasztási igényt pontosan lefedjen a napelemek termelése. Ugyanis ilyen rendszereknél már nem jelent gondot az a jelenség, hogy a téli félévben kevesebb a napsütés, mivel a kialakítás olyan, hogy a nyári félév bőséges napsütéséből adódó áramtermelés már az éves áramigény legnagyobb részét megtermeli. Azt azonban tudni kell, hogy a hálózatra tápláló napelemes rendszerek kizárólag akkor tudnak működni, ha a hálózat is működik. Hálózati karbantartás esetén például az inverterek automatikusan leállnak.

Sziget üzemű napelemes rendszerek

Sziget üzemű napelemes rendszerAz autonóm rendszereket leginkább ott érdemes alkalmazni, ahol a villamos hálózat messze van a fogyasztás helyétől és a hálózat bevezetése túlságosan költséges vagy valamilyen fizikai korlát miatt nem lehetséges. A megfelelően kialakított autonóm rendszerek előnye, hogy függetlenek a hálózati szolgáltatásoktól, így energiaszámlát sem kell fizetni. E mellett az autonóm rendszerek kizárólag a megújuló energiákra építenek, amelyekre mindig lehet számítani, nincs szolgáltatási üzemszünet. Az ilyen típusú áramellátásnál akkor is van energia, ha máshol a hálózat-kimaradás zavarokat okoz. Hátrányai között említhetjük, hogy a beépített napelem teljesítményt többszörösen túl kell tervezni annak érdekében, hogy a termelés az évszakok váltakozásával is fedezni tudja az energia igényt. Továbbá a speciális akkumulátorok igen költségesek, ráadásul időközönként cserére szorulnak, így a rendszer megtérülése szinte beláthatatlan.

Napelemeink adatlapjai

KS-280P (poli) KS-300 (mono) KS-305 (mono) KS-310 (mono)

Milyen előnyei vannak a napelemes rendszer alkalmazásának?

Miért éri meg a napelem a háztartásban?

Azon túl, hogy a napelemes rendszer alkalmazásával akár pluszbevételre is szert tehetünk, a napelem működtetésével olyan energiát használunk fel, amely mindig korlátlanul rendelkezésre áll. Tévhit, hogy a napelem esős időben nem használható. A modern technikai megoldásoknak köszönhetően télen, vagy felhős égbolt esetén is zavartalan lehet az energiaellátásunk.

A napelemes rendszereknek semmilyen mozgó alkatrésze nincsen, így minimális karbantartási költségekkel számolhatunk. A napelem telepítése tehát egyszeri befektetés. Ezután a napelem akár 25-30 évig is zavarmentesen képes üzemelni. Az autonóm napelemes rendszerek esetében a tárolásra használt akkumulátorok cseréje jelentős többletköltséget okozhat, így itt érdemes ezzel már a tervezéskor előre számolni.

Ha ki tudjuk használni a pályázati támogatásokat, elhelyezkedéstől függően a napelem beszerelése 2-5 év alatt megtérülő befektetés lehet. Ezzel hosszú távon saját és Földünk biztonságáért is teszünk.

Miért jó a napelemes rendszer a környezetünknek?

A napenergia tiszta és környezetbarát. A napelemek használatával csökkenthetjük az energiatermelés miatti CO2 kibocsátást, a rendszer nem szennyezi a levegőt, és mozgó alkatrészek nélkül, nagyon gazdaságosan üzemel. A napelemes rendszer helyben termel, ezáltal sokkal kevesebb energia szállítását kell megoldani, mint a hagyományos hálózatok esetében. A napelemes rendszer zajtalanul működik, így a lakóövezetek közelében sem okoz zavart.

A napelemmel termelt energia segítségével akár teljesen függetleníthetjük magunkat az energiahálózattól, így nem vagyunk kiszolgáltatva az üzleti érdekeknek. A napelemes rendszer segítségével termelt energia a helyi gazdaságok működésére is pozitív hatással lehet, hiszen olcsó, könnyen és biztonságosan hozzáférhető.

Hogyan érdemes beszereltetni a napelemes rendszert?

A napelem elhelyezése szempontjából a déli fekvés a legideálisabb, így éri a legtöbb fény a rendszert. A napelemet 25-40 fokos dőlésszögű tetőre lehet a leggazdaságosabban felszerelni. Az ennél kisebb dőlésszögű tetőn a napelem már könnyebben szennyeződik, ez pedig ronthatja a napelemes rendszer hatékonyságát.

Ha meglévő tetőre szeretnénk napelemes rendszert telepíteni, fontos megnézni a tető terhelhetőségét, és kiszámolni, hogy mennyi hasznos (megfelelő tájolású és dőlésszögű) felület áll rendelkezésre. Természetesen a napelemet nemcsak a tetőre, hanem akár kihasználatlan földterületekre is telepíthetjük, ebben az esetben azonban speciális állványzatra és beállításra lehet szükség.

Mire van szükség a napelemes rendszer telepítéséhez?

A napelemes rendszerhez napelem modulokra, és az ehhez való, speciálisan kialakított kábelekre van szükség. Kell továbbá egy áramátalakító, más néven inverter, illetve speciális állványzat és rögzítő eszközök is. Magyarországon a napelemes rendszer jelenleg építési engedély nélkül telepíthető. amennyiben 50 kVA-nél nem nagyobb teljesítményű.

Ha a közműhálózathoz szeretnénk csatlakozni, vagyis hálózati visszatáplálásos napelem rendszert telepítenénk, ehhez általában szükség van az áramszolgáltatóhoz leadott csatlakozási nyilatkozatra is. Ehhez ki kell építeni egy csatlakozási pontot. Ennek teljesítménye fogja meghatározni, mennyi termelői kapacitást építhetünk be a rendszerbe.

Ha a feltételeknek eleget tettünk, az áramszolgáltatóknak kötelessége fogadni a kérelmünket. Ezután a hagyományos villanyóránkat kétirányú (szaldós) mérőberendezésre kell cserélni. 3x16A csatlakozási teljesítményig ezt a szolgáltatónak kell megoldania.

Érdemes tárolni a napelemes rendszerrel termelt áramot?

Lakossági szinten a napelemes rendszerrel termelt áramot nem érdemes tárolni. Az áram tárolásához szükséges akkumulátorokat átlag 3-5 évente cserélni kellene. Ez egy költséges és munkaigényes folyamat és akár megháromszorozhatja a napelem beszerelésének teljes költségét is.

A házi napelemes rendszerek esetében érdemesebb a hálózati visszatáplálásos módszert alkalmazni, de természetesen ekkor is lehetőség van bizonyos mennyiségű áram tárolására, amennyiben szükséges.

A napelem által előállított energia tárolása akkumulátor nélkül

Léteznek olyan napelemes rendszerbe építhető áramtároló megoldások is, amelyekkel akkumulátor nélkül is megtarthatjuk az energiát. Az egyik ilyen rendszer sűrített levegőt használ. A termelt áram egy dugattyú segítségével levegőt présel össze egy tartályban, később ennek nyomását használják energiatermelésre. Hasonlóan működik az ún. víztornyos módszert is (ekkor vizet nyomnak a megtermelt energia segítségével egy toronyba, majd ennek energiáját használják később áramtermelésre). Ezeket a technikákat azonban általában csak trópusi, harmadik világbeli országok napelemes rendszereinek esetében használják. Az itthoni napelemes berendezéseknél, a fejlett közműhálózatnak köszönhetően, a kis és közepes fogyasztóknak szinte mindig a hálózati visszatáplálásos napelemes rendszer az ideális megoldás.

Napelemes rendszer áramszünet esetén

Azok a felhasználók, akiknek autonóm napelemes rendszerük van, teljesen függetlenek az elektromos hálózattól, tehát ha a közművek hibája miatt nincs áramszolgáltatás, ők ettől még zavartalanul élvezhetik az általuk megtermelt energiát.

A hálózati betáplálással működő napelemes rendszer esetében a helyzet egy kicsit más. Ilyenkor az inverterbe épített túlfeszültség-gátló általában lekapcsol, és az áramellátás biztonsági okokból megszűnik.

Napelemet vagy napkollektort érdemes választani?

A különbség a napelem és a napkollektor között

A napelemet és napkollektort sokan összetévesztik, pedig a két fogalom között fontos különbség van. A napelemes rendszer villamos energiát állít elő, míg a napkollektor hőenergiával dolgozik, vizet melegít.

A napkollektor kiválóan alkalmas a háztartás melegvíz-igényének kielégítésére vagy a fűtésrendszer támogatására. Magyarországon azonban ez a befektetés nem feltétlenül térül meg. A melegvíz-igényünk és a fűtési szükségletünk többnyire pont azokban az évszakokban a legnagyobb, amikor a napsütéses órák száma alacsonyabb, így a napkollektor nem képes elegendő, megfelelő hőmérsékletű vizet előállítani.

A napelem ezzel szemben az év bármely szakában termel annyit, hogy fogyasztásunknak legalább a nagy részét kielégítse. Egy megfelelően tervezett napelemes rendszer felhős időben is képes annyi áramot előállítani, hogy csak kevés hálózati energiát kelljen fogyasztanunk.

Fűtés napelemes rendszerrel

A napelemes rendszer segítségével a fűtés is megoldható, hiszen a napelemről éppen úgy üzemeltethetünk elektromos fűtési berendezéseket, mint ahogyan a hálózatról tennénk. Ha a fűtésen is szeretnénk megtakarítást elérni, érdemes akkora teljesítményű napelemes rendszert tervezni, hogy a fűtésszezonban is ki tudjon szolgálni bennünket.

Hogyan kell a napelemnek gondját viselni?

Napelemes rendszereink minimális karbantartást igényelnek. A napelemeket biztonsági üveggel láttuk el, így a jégeső, a madarak vagy akár a szél által sodort kisebb tárgyak sem tesznek kárt bennünk.

A napelemes rendszereket célszerű legalább évente egyszer általánosan ellenőrizni. Ekkor meg lehet győződni arról, hogy a tartószerkezetek elég stabilak-e, nincs-e komolyabb szennyeződés a napelem modulokon.

A napelemeket bizonyos időközönként érdemes tisztítani is. Ma már léteznek erre külön kiépíthető, speciális napelem tisztítására szolgáló rendszerek is, de számos cég is foglalkozik kifejezetten napelemtisztítással.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Árukiadás:
Hétfő - Péntek: 08:00 - 14:30

Elérhetőség

2300, Ráckeve, Sillingi út. 30.

Tel: (+36) 24 485 402
Fax: (+36) 24 485 603
Központi e-mail cím: mail@koraxsolar.com

Napelem